het Groene Normaal

Heb jij de oproep van HAK al gezien in de landelijke dagbladen? HAK bracht mij zaterdag verse als vers verwerkte groenten in een kistje. Tevens liet dit kistje mij zien welke stappen HAK al heeft gezet naar een duurzaam en groenterijk assortiment. Ik ben voor HAK een belangrijke schakel en partner in de voedselketen. Jij dus ook!

Wil jij ook meehelpen aan de missie van HAK, zoveel mogelijk mensen te helpen meer groenten en peulvruchten te eten, uit het seizoen, waarbij de teler wordt gecompenseerd voor zijn duurzame inspanningen?


Hieronder vertel ik je graag meer over deze stappen.

De manier waarop we nu ons voedsel telen, distribueren en consumeren is niet langer houdbaar. Willen we ook in de toekomst lekker, gezond en duurzaam kunnen blijven eten, dan moet het huidige normaal vervangen worden door het Groene Normaal ; plantaardig en lokaal. Hieronder lees je hoe HAK wil bijdragen aan deze verandering en hoe je zelf kunt helpen het Groene Normaal te realiseren. Wil je nu al meer weten over de Groene Keuken en het Maatschappelijk Impact Rapport inzien? Klik dan op deze link.


* Elke dag groenten op je bord = Groenten en bonen zitten bomvol vitamines, vezels en plantaardige eiwitten. Kies groenten, elke dag. Keus genoeg, Of het nu vers, diepvries, pot, blik of stazakis, het is allemaal ongeveer even gezond. En: een plantaardiger menu heeft een bewezen lager milieu-impact, wat beter is voor onze planeet!

* Seizoensgroenten van dichtbij = Op de Hollandse akkers groeit een grote variatie aan groenten. Elke groente heeft zijn eigen seizoen waarin het groeit en wordt geoogst. Je kunt beter vers met de seizoenen mee-eten. Of kies buiten het seizoen voor Hollandse groente uit diepvries, pot, blik of stazak. Die zijn meteen na de oogst houdbaar gemaakt, zo blijven de vitamines bewaard.

* Telers extra betalen voor hun duurzame inspanningen = De teler van nu heeft een onhoudbaar verdienmodel. Nog meer telen tegen lage prijzen voor een internationale afzetmarkt is geen duurzame oplossing - niet voor de teler, niet voor de consument en niet voor onze planeet. Wat dan wel? Een betere prijs voor lokale duurzame gecertificeerde kringlooplandbouw. Met minder milieu-impact, waarbij jij een beter en duurzaam product krijgt en de teler een betere prijs. Voorbeeld ; de kikkererwten in deze stazak komen nu nog niet uit Nederland, maar HAK doet al wel veelbelovende proeven met kikkererwten en kidneybonen in Zeeland.


Wat belooft HAK?

HAK belooft dat zij iedereen elke dag blijven helpen om het zo lekker en gemakkelijk mogelijk te maken (nog) meer groenten en bonen te eten. Met nieuwe ideeën en producten die aansluiten op het vertrouwde weekmenu.

HAK spant zich in voor een snelle introductie van de Nutri-score in Nederland. Dit onafhankelijke voedingskeuzelogo helpt om gezondere keuzes te maken in de supermarkt en is in ons omringende landen al succesvol ingevoerd.

HAK belooft dat zij minimaal 85% van hun groenten en peulvruchten oogsten binnen een straal van 125 kilometer van hun fabriek in Giessen. En waar dat nog niet lukt doen zij proeven om in Nederland te kunnen telen.

HAK oogst hun lokale groenten in het seizoen. Kort daarop wecken zij ze met hitte en vacuüm in glazen potten, zodat je er de rest van het jaar van kan genieten.

Hak belooft hun telers zoveel mogelijk te helpen en te motiveren om over te schakelen naar duurzame teelt. Hoe meer telers meedoen, hoe groter de positieve milieu-impact. Daarbij beloven zij ook dat zij uiterlijk volgend jaar al hun Hollandse groenten en bonen On the Way to PlanetProof (een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk met 36 eisen) certificeren. Daarbij betalen zij de telers extra voor hun inspanningen.


DE OPROEP van HAK

De manier van voedingsvoorlichting heeft de afgelopen 30 jaar helaas onvoldoende gewerkt. Dat kan anders.

Laten we als producenten, retailers, overheden en andere ketenspelers mensen inspireren in plaats van beleren. Laten we helpen elke dag een schepje meer groente toe te voegen in bestaande routines, rekening houdend met de dagelijkse realitiet waarin er niet altijd tijd of inspiratie is. Kies zoveel mogelijk voor Hollandse seizoensgroenten. Koop en eet vooral lokaal. Of hte nu uit je eigen moestuin komt, van de groenteboer, de teler om de hoek, uit de supermarkt, vers, pot, blik of stazak : het maakt niet uit.

Weet waar je groente vandaan komt en check bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum met tips over seizoensgroenten. Zo help je de teler, jezelf en onze planeet.

Koop vaker duurzame kwaliteitsvoeding (zoals biologisch of On the Way to PlanetProof) en koop geen producten voor spotprijzen. Want eigenlijk weet je dan dat er altijd iets of iemand tekort komt : de kwaliteit, onze planeet, het inkomen van de teler of dit alles samen. En we hebben het hier niet over extra euro's, maar over centen.


Het Groene Normaal realiseren. Dat kunnen we niet alleen! We bereiken het alleen als we samenwerken.

HAK is benieuwd naar jouw suggesties, tips en inspiratie. Stuur een mailtje of deel je groen(t)e inspiratie via #hetgroenenormaal

Kijk voor meer informatie op hak.nl

Dat zou toch moeten lukken?


Liefs,


Carien